OPERATIVNA PROCEDURA

LIPOSUKCIJA

Liposukcija masnih naslaga na telu

Liposukcija tela

Uklanjanje masnih naslaga na telu

Liposukcija masnih naslaga na telu jedna je od vrlo čestih hirurških intervencija na koju se pacijenti odlučuju kada žele finalno da doteraju svoju liniju. Suština intervencije je uklanjanje masnih naslaga sa određenih delova, najčešće kukova, bedara, leđa, gornjeg i donjeg stomaka, zadnjih delova butina, kolena, potkolenica, članaka na nogama i unutrašnje strane nadlaktica. Uklonjeno masno tkivo, po potrebi se filtrira i vraća u one delove tela gde postoji potreba i ukoliko pacijent to želi - lipofiling. Liposukcija je vrlo efikasan metod kojim se masne naslage trajno eliminišu.


Trajanje intervencije

S obzirom na veličinu tretiranih regija i kompleksnost intervencije, ona je minimalno neprijatna jer se odvija u lokalnoj anestezji, opštoj anesteziji ili u analgosedaciji. Kroz manje ubode na koži pomoću kanila aspirira se masno tkivo. Kanile su različitih veličina i oblika, od 2 do 4 mm u prečniku, a sama intervencija traje od pola sata do 2 sata, što zavisi od veličine tretirane regije.

Proces oporavka traje 2 do 3 nedelje, mada je povratak redovnim dnevnim obavezama moguć nakon 2-3 dana. U periodu oporavka neophodno je nositi steznik zbog bolje retrakcije (skupljanja) kože.