SAVREMENE PROCEDURE

Korekcija podočnjaka

Neinvazivnim i bezbednim metodama

Korekcija podočnjaka

Savremene procedure

Podočnjaci su ti koji licu daju umoran, bolestan, iscrpljen izgled i ostavljaju utisak neispavanosti. Postoji nekoliko različitih, često udruženih razloga za nastanak podočnjaka. Slaba cirkulacija, spor metabolizam, građa i boja kože, genetska predispozicija i ritam života, neki su od osnovnih uzroka nastanka tamnih kolutova i vrećica ispod očiju. Važno je razlikovati prave i lažne podočnjake, jer se i njihovo tretiranje razlikuje.

Lažni podočnjaci se prostiru ispod unutrašnje polovine oka i pojavljuju se u vidu tamnoljubičastih polja koja se pružaju prema obrazu. Karakteriše ih i udubljenje koje oivičava obojeno polje. Pravi podočnjaci se pružaju celom dužinom donjih kapaka. Mogu da se jave i kod veoma mladih osoba, još u detinjstvu, u vidu tamnih kolutova i uglavnom su rezultat genetske predispozicije.

Usled niza promena tokom godina (starenja) podočnjaci u jednom trenutku postaju vidljiviji. Zbog „spuštanja“ lica i gubitka potkožnog masnog tkiva povećava se razmak između donjeg kapka i obraza, te nastaje udubljenje koje licu daje umoran i iscrpljen izgled.

Kako se tretiraju podočnjaci?

Prilikom tretiranja podočnjaka neophodan je strogo individualan pristup. Lekar specijalista, uzimajući u obzir sve faktore koji utiču na njihov nastanak, bira kombinaciju procedura koje će doneti najbolje rezultate. Faze kroz koje je neophodno proći su pojačanje cirkulacije i limfne drenaže, pojačanje produkcije kolagena, zatezanje viška kože ispod očiju (ukoliko je ima), nadoknađivanje volumena i ujednačavanje boje kože.

Savremene procedure estetske dermatologije pružaju mogućnost da se oslobodite i uzroka i posledica nastanka podočnjaka neinvazivnim i bezbednim metodama. Procedure izbora su: karboksiterapija, terapija kiseonikom, hijaluronski fileri namenjeni samo toj regiji, faktori rasta…